Виховна робота

             Виховний захід на тему: 
«Живе обличчя моєї Землі» (до Дня Землі)


 Тема заходу: «Живе обличчя моєї Землі»
 Мета заходу: виховувати в учнів любов, людяність, доброту, почуття патріотизму, викликати почуття відповідальності за майбутнє нашої планети, нашої Землі.

1. Вступне слово викладача.
 Дорогі друзі!!! Запрошуємо вас до участі в екологічному заході:
 «Живе обличчя моєї Землі»
 Давайте спробуємо зазирнути в її обличчя, побачити як вона як співає…, радіє, почути як плаче… , як стогне від болю, якого їй завдають люди

2. Звучить пісня «Україна» у виконанні Т. Котінової (відеоролик «Моя Україна»)

Ведучий 1. Кожного ранку ми відкриваємо двері нашого дому в новий день. По один бік дверей залишається наш маленький домашній світ, родина, дитинство; а по другий – світ зовнішній. Цей світ величезний, ім’я якому – Земля.
 Ведучий 2. Здраствуй, моя рідна земле! Якою прекрасною і величною ти є... ЗЕМЛЯ — рідна і близька, дорога і українська, бать¬ківська, улюблена, велика, родюча, багата , тепла і щедра, холодна, пахуча і прекрасна, квітуча і неозора, наша, неосяжна і весняна, осіння, убога, добра і плодюча, свята, зелена, чудова, життєдайна, урожайна, запашна, миролюбна, приваблива, найкраща, сіра, сумна, году¬вальниця; земля предків.

 Ведучий 1. «Дивлячись на Землю з космосу, ти розумієш, що всі ми, незалежно від того, на якому континенті живемо, і в якому місті, всі ми - брати і сестри, Земля - наш спільний дім, який ми повинні оберігати і про який повинні піклуватися». Її обличчя під впливом діяльності людини постійно змінюється. Ми - люди кінця XX століття - майже ненароком для себе раптом опинились у подвійній ролі свідків і винуватців катастрофічних змін на Землі. Глобальні проблеми сучасності, стосуються не лише однієї окремо взятої держави, а й усіх країн світу. Виникли ці проблеми не сьогодні й не вчора. Як свідчать стародавні літописи, ще близько 4 тисяч років тому Вавілонський цар Хаммураті, а пізніше - китайські й монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали накази про охорону лісів, трав`яного покриву степів, водних джерел.
 Ведучий 2. Cвяткування Дня Землі 22 квітня. Це свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих щедрот і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Вперше День Землі був відзначений у 1970 і з того часу проводиться щорічно 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі і Повітря. Свято, яке має на меті об’єднати людей планети щодо захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу людей до проблем екології нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем. Вей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

3. Демонстрація фільму «Планета нуждается в каждом из нас».

4. Твір – мініатюра «Чи належить довкілля людству?» (Ірина Ярохович)

Слово «довкілля» говорить само за себе: довкілля – це те, що оточує нас, те, чим ми дихаємо і живимося. Без природи та її ресурсів людство не зможе прожити і дня.
 Як на мою думку, природа дала все можливе, аби людям було добре жити. Але виникає питання: що ж дала людина взамін природі?...
 Засмічені вулиці, ліси, міста, висушені річки,вирубані ліси. Винайдено багато нових приладів, які випромінюють негатив природі. Змінюючи її, ми руйнуємо природний стан довкілля і завдаємо шкоду самим собі.
 Зробивши нове відкриття чи машину за для комфорту людства, ми забуваємо, що приносимо шкоду фауні та флорі нашої планети. Тварини просто зникають внаслідок діяльності чи бездіяльності людини, суспільства.
 Цей список можна продовжувати, але завжди буде присутнє слово «людина…людина…людина».
 Людину створила природа ідеальною, а чи зможемо і ми зробити її такою ж ідеальною, не приборкуючи її до себе і для себе?
 Давайте лілеїти і берегти нашу природу,нашу Землю, збагачувати вдосконалювати, робити щось не тільки за для себе, а й для інших! Думати не тільки про сьогоднішній день, а й про завтрашній.
 Адже в цьому світі нікому і ніщо не належить, і ніхто не має права щось приборкувати за для себе. Якщо кожен із нас буде дотримуватися цих пріоритетів – нам вдасться зберегти природу і все живе на Землі! Не забувайте, що наша доля – це доля нашої рідної Землі. (Ірина Ярохович)

5. Звучить пісня « Свята моя Земля», Т. Повалій (відеоролик «Рідна земля»)

 Викладач 1. Весь наш сьогоднішній добробут, наш поступ у завтра передусім залежить від землі. Від її щедрості, її безсмертя. Як зберегти нам живу силу землі, її вічну родючість? Як примножити плоди землі, досягти того, щоб нива наша завтра була багатішою? Це складне питання стоїть перед нами і вимагає його розв'язання.
 Викладач 2. Небачено активна й здебільшого непродумана діяльність людини, супроводжувана знищенням природних ресурсів і забрудненням навколишнього середовища, призвела до того, що нині наша планета перебуває в критичному стані, коли до глобальної катастрофи залишилися лічені кроки. Але через свої хибні моральні принципи, духовне зубожіння, деградацію екологічної свідомості і совісті ми знову опинилися на порозі нового, чи не найжахливішого етапу виживання – екологічної кризи.

6. Демонстрація фільму «Спасение планеты в наших руках»

Ведучий 1. Глобальне знищення природи – то лише побічний результат згубної діяльності суспільства. Екологічна драма розгортається на наших очах. Ми бачимо це, розуміємо, що це дуже серйозно, але чому ж тоді не припиняється цей страшний "марафон", що неминуче приведе людство до загибелі? Екологічна ситуація вже близька до критичної. Потрібні нові ідеї, зусилля і колосальні матеріальні витрати, щоб зупинити катастрофу. Тому ставлення людини до природи нині набуває такого самого морального значення, як і ставлення людини до людини.

Учень 1.
 «Прости нас, Земле, нас – людей століття
 Яке надбало стільки лиходій,
 Що вистачить на кілька поколінь
 Внаслідок людської перемоги над усім живим, що просить допомоги.
 Прости нам, Земле,спалені ліси,
 Прости ґрунти збіднілі й неродючі
 І атом той, що вирвався на волю,
 Перевернув людську нелегку долю.
 Прости нас, Земле, все-таки, прости,
 Бо голова всьому живому – ти.
 Можливо, розум людства не засне –
 І він проснеться і тебе спасе»

7. Демонстрація фільму «Прости Земля».

 Ведучий 2.
 Я б вигадала іншу Україну,
 Якби Її на світі не було...
 Її плекала б, мов малу дитину,
 Щоб українство мальвами цвіло.
 Я б на коліна стала перед Богом,
 Молилася б за Неї день і ніч.
 Я відшукала б зоряну дорогу.
 Для Неї запалила б сотні свіч.
 Я б вимріяла іншу Україну,
 Якби Її на світі не було.
 Молюсь за Неї, доки є ще днина,
 Щоб українство в безвість не пішло...

8. Звучить пісня Ю. Рай «Балада про Землю» (відеоролик Н. Май «На нашій Україні»)

9. Вірш “Земля”(читці)
 Учень 2.
 Така планета наша, ніби казка!
 Чарівна, дивовижна і ясна.
 Бо ж гріє Землю сонечкова ласка,
 Водичкою вмивається вона,
 У гарних квітах дивно розквітає,
 В зелених травах, в чарівних лісах.
 Світанок ніжний пташка зустрічає
 І все дзвенить, купається в піснях.
 А над усім цим дивом синє небо,
 Хмарки біленькі хтось намалював.
 І нам здається всім, що так і треба,
 Та хто ж нам світ такий подарував?
 Таку красу, таке безмежне диво,
 Ці звуки, форми, барви-кольори,
 Хто це підніс в дарунок милостиво?
 Це просто диво, що не говори.

Учень 3.
 Така природа всіх нас зустрічає!
 І скільки ти б не жив на цій Землі.
 Вона дивує, радує, вражає,
 І в зрілості, і доки ще малі.
 І не дає ніколи збайдужіти,
 Підносить нам сюрпризи повсякчас.
 То ж бережіть цю Землю, любі діти,
 Вона родила і зростила нас.
 Вона нам мати, бо життя дарує,
 Годує всіх, для нас цвіте й росте.
 І щедрістю безмежною дивує,
 Та пам’ятайте завжди і про те,
 Що ми тут гості, а природа вічна,
 Вона й до нас уже давно була.
 Така ж чудова, дивна і лірична…
 Не заподійте цьому світу зла.

10. Звучить пісня «Це моя земля» (відеоролик «Про Україну»)

11. Ведучий 1. Дякуємо всім за увагу і сподіваємося, що наша сьогоднішня зустріч нікого з вас не залишила байдужим.





Інтегрований виховний захід
 на тему «Країна чаю»

Мета: розширити знання учнів про чай, історію його виникнення, територію поширення та цілющі властивості, ознайомити учнів з китайською та британською технологіями заварювання чаю, поєднати знання учнів з ряду предметів ( історії, географії, ботаніки, біології, хімії, медицини, технологій, англійської мови та музики).
«КРАЇНА ЧАЮ»
Ведучий – туристичний агент:   Доброго дня!
Ви втомилися від важких трудових  буднів? Ви нервуєте чи захворіли? Вам необхідно змінити обстановку. А чому б вам  не відвідати іншу країну?  Я – директор туристичної фірми WorldTravel”. Ми організовуємо тури в будь-який куточок планети за доступну ціну. До ваших послуг найкращі готелі світу. Новинкою цього сезону є тур до країни чаю. Це незвичайна країна, яка вразить вас і виникне бажання відвідати її знову і знову. Спочатку я познайомлю вас з яскравими представниками цієї країни.
Знайомтеся – юний дослідник. Він багато чого знає, тому що його улюблені книжки – енциклопедії.
Юний дослідник:
Китайці не тільки подарували світові назву чаю і навчили людство вживати чай як напій, але відкрили саму рослину – чайний кущ (уперше згадували про нього майже 4700 років тому).  Існує легенда про те, що чайна рослина виросла з кинутих на землю повік одного китайського монаха. Він відрізав їх після того, як заснув під час молитви, і, розгніваний сам на себе, захотів, щоб у нього ніколи не злипалися очі. Донині в китайській та японській мовах повіки і чай  позначаються одним і тим самим ієрогліфом. 
До 1825 року вважали батьківщиною чаю Китай. А після в гірських джунглях Індії, Лаосу, В’єтнаму були знайдені цілі гаї чайних дерев. Було встановлено, що гаї з чайного дерева в Індії, Вєтнамі  є здичавілими і нагадують нам про давню цивілізацію в цих місцях. Тому питання про батьківщину чаю є спірним. Ботаніки довели, що існують два види чаю. Чай китайський – це вічнозелений кущ з  дрібними глянцевими зубчатими листочками. В зрілому віці висота куща досягає 2-3 м., а чай індійський – це могутнє дерево, іноді заввишки до 15 м., з великими листками.  Люди давно звернули увагу на витривалість чайного куща і його невибагливість. Чайний кущ може рости на бідних, майже камянистих грунтах, скелях, ледь присипаних шаром землі. Чай витримує різноманітні  кліматичні умови й атмосферу «парової лазні», і тропічну спеку, і сніговий покрив, і морози до -20, і п’ятимісячну зиму. Чайний кущ виключно довговічна рослина, вона може жити до 100 років. Проте економічно вигідно вирощувати чайний кущ у долинах до 40-50 років, а на схилах – до 60-70 років. Таким чином, тривалість життя чайного куща дорівнює тривалості життя одного покоління людей.
Ведучий: Якщо чай поширений в країнах Азії, то як він з’явився  в Європі? Знайомтеся доктор історичних наук

Історик:
На початку сімнадцятого століття німецькі та голландські торговці були першими, хто привіз китайський чай в Європу.
Дивний напій, що прибув у суміші вантажів з шовком та спеціями, не користувався попитом. Європейці скуштували його, але віддали перевагу каві. Визнання чаю в Англії чекало аж до 1652 року, коли англійці самі почали торгувати чаєм.
У сімнадцятому столітті об'єми продажу чаю в Європі зросли, завдяки підтримці королівських осіб.
Чаювання почало набирати обертів у 1662 році, коли англійський король Чарльз II одружився з португальською принцесою, запеклою любителькою чаю Кетрин з Браганзи. Кетрин почала пити чай при дворі з вишуканих напівпрозорих китайських чашок, і незабаром цей приклад перейняли придворні.
У сімнадцятому столітті в Європі чай був важливим для здоров'я продуктом з великим потенціалом.  Більша частина води була непридатною для споживання. Для тих, хто хотів уникнути хвороб, вибір був невеликим: збуджуюча чашка кип'яченої води чи пиво, яке було достатньо міцним, щоб вбити бактерії.
У Британії та кількох інших країнах чай став привабливою альтернативою пиву, яке було поширеним напоєм до сніданку. Чай не лише вгамовував спрагу, але й освіжав, бадьорив, був наповненим смаком і до того ж – безпечним для вживання.
Коштовне чайне листя часто зберігалося в замкненій чайниці, від якої був тільки один ключ. Один раз або двічі на тиждень господиня дому відмикала чайницю для частування сім'ї чаєм чи задля того, щоб справити враження на важливих гостей.
Протягом дев'ятнадцятого століття споживання чаю збільшувалось з неймовірною швидкістю. Мода на чай і зниження цін на нього створили попит, який нелегко було задовольнити. Щоб зруйнувати монополію Китаю, торговці шукали можливості для постачання чаю з Індії.
 На Русі чай відомий з кінця XVII ст. Він був привезений   з Китаю по суші верблюжим караваном.
Зі зростанням пристрасті до чаю в Росії довжина верблюжих караванів з Азії подовжувалась. Наприкінці вісімнадцятого століття кілька тисяч верблюдів у караванах по 200-300 голів одночасно.
Тоді в заможних родинах його вживали як ліки. У XVIII ст. чай поширився по всій Росії. У 40-х роках на Уральському заводі Демидових було виготовлені перші самовари, що стали невід'ємною частиною російського побуту.


Частушки.
1.Глянь, какой стоит пирог,                                 
Пышки да ватрушки 
Так споем же под чаек 
Чайные частушки!      

                                                                        
 2. В пляске не жалей туфлей,                                       
За столом заварки!                                               
Запевай-ка веселей,                                           
 То - то станет жарко.      
                                     
  3. Ой, чай, крепкий чай,
  Пейте чай - чаёчек                                            
Чтобы радость приносил                                                                                             
Каждый день - денёчек.
  
4.   Если б не было воды,                                    5.   Чай бальзам от всех болезней,
       Не было б и кружки.                                             И напитка нет полезней.
       Если б не было девчат,                                        Кто здоровым хочет быть,
       Кто бы пел частушки?                                          Больше чая надо пить.
Ведучий: Увага! Прямий ефір!  На зв’язку член-академії наук України, професор, відомий мандрівник  Кацалап Андрій Сергійович. (відео)
-          Ви відвідали багато країн, де ви зустрічали плантації чаю?


Географ:
     Батьківщиною чайної рослини вважають Південно-Західний Китай (Юньнань) і прилеглі до нього райони Верхньої  Бірми й Північного Індокитаю (В'єтнам). Вирощують чай у тропічних, вологих субтропічних районах Азії, Африки, Південної і Центральної Америки. В Європі є невеликі плантації в Росії (на півдні Краснодарського краю), а також у Грузії та Азербайджані.  Цікаво, що перший чайний кущ було завезено до Нікітського ботанічного саду (Крим) ще в 1814 р.
   Всесвітньо відомими є п'ять високогірних плантацій, що дають чай вищого ґатунку. Вони розташовані на висоті від 1 500 до 1 800 м над рівнем моря. У Китаї це — Юньнань і Фуцзянь, в Японії — Уджі (префектура Кіото), в Індії — Дарджилінг (західна Бенгалія), Нілріс (штат Манрас), Казіранта (Верхній Ассам), у Шрі-Ланці — південна частина острова Цейлон.  Вирощують чай заради найніжніших, наймолодших верхівкових частин пагонів з двома-трьома недорозвинутими м'якими й соковитими листочками, які збирають вручну або машинами.
В даний час виробництвом чаю займаються більше 20 країн світу. Це Індія, Китай, Шрі-Ланка (о.Цейлон), Японія, Індонезія, Іран, Пакистан, Вєтнам, Бірма, Кенія, Уганда, Тайвань, Туреччина, Малага, Мозамбік, Перу, Аргентина, Бразилія, Росія, Мексика, Гватемала, Болівія, Колумбія.
Ведучий:
-          Дякуємо за цікаву розповідь. Допобачення.
До нас в гості завітала представник фірми «Мономах».
Представник фірми:Товарний чай поділяють на байховий (розсипний) – чорний і зелений, і пресований – цеглоподібний і таблетковий. Байховий чай виробляють із сортового листя. Пресований — з дрібняку й висівок, що утворюються під час сортування байхового чаю. Останнім часом виготовляють швидкорозчинні (екстраговані) чаї. Це сухий (кристалічний) або рідкий екстракт, який одержують із  зеленого чайного листя або із чайного настою високої концентрації.  А ще буває чай, розфасований у пакетиках. Смак і аромат напою залежить від умов зростання чайної рослини, віку пагона, умов збирання чайного листа й характеру їх обробки.
Узагалі все, що представлено на наших прилавках,— це торгівельні назви чаїв. Сортів чаїв усього чотири: зелений, жовтий, червоний та чорний. Колір є лише зовнішнім відображенням різних біологічних процесів обробки чайного листка, що впливає на смакові якості й ароматичні ознаки кожного типу чаю. Якщо чорний чай проходить чотири етапи обробки чайного листа, то в ході виробництва зеленого чаю застосовується лише дві процедури. Чорний чай – ферментований, а зелений – неферментований. Червоний і жовтий чаї є проміжними типами між чорним і зеленим. Червоні та жовті чаї випускають тільки в Китаї й на Тайвані.
Ведучий:  Ми запросили провідного спеціаліста «Держтестстандарту», кандидата хімічних наук
Хімік:
Свіжо зрізане зеленее листя чаю, суха чаїнка, чайний напій мають різний хімічний склад. Не всі речовини свіжого листя залишаються в сухих чаїнках після фабричної обробки.3 чаїнок у гарячий напій і настій переходять лише розчинні у воді речовини. Масова частка розчинних у воді речовин становить від 30 до 50 %.  Зелені чаї містять більше розчинних речовин, ніж чорні — від 40 до 50 %.   
У  верхівкових пагонах міститься багато калію, магнію, фосфору і тому чай, виготовлений з цих пагонів є найцінніший. Упродовж  1 хвилини при заварюванні чаю у розчин переходить до 68 % цих сполук.
До вашої уваги дослід: давайте перевіримо наявність  вітаміну С в чаї. Це  ми зробимо за допомогою йодометричного методу.
Кладемо в ємність 2 мл чаю і додаємо воду до об’єму 10 мл, а потім розчин крохмалу. Далі по краплинам додаємо розчин йоду  до тих пір доки  розчин не забарвиться в стійкий синій колір, який не буде зникати протягом 10-15 с.
Техніка виявлення базується на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окисляються йодом.  Як тільки йод окислить всю аскорбінову кислоту, наступна ж крапля, вступивши в реакцію з йодом, забарвить йод в синій колір.
Дослід № 2. Отримання екологічно чистого кип’ятку.
Для приготування ароматного,  смачного, корисного чаю потрібна достатньо чиста вода. Водопровідна вода, як відомо, містить багато небажаних і навіть токсичних домішок. Це можуть бути іони металів. Передусім заліза, міді та цинку. Іони заліза попадають в воду за рахунок корозії стальних труб, мідь – за рахунок корозії різноманітної запірної арматури,  цинк -  з оцинкованих водопровідних труб. Крім того, за рахунок хлорування води утворюються дуже токсичні хлорорганічні сполуки – діоксини. Регулярне використання неочищеної водопровідної води може нанести істотну шкоду здоров’ю.
Пропонуємо додатковий спосіб очистки води в електрочайнику за допомогою  активованого вугілля.
Для цього нам потрібно активоване вугілля, яке продається в аптеках і не дорого коштує. Одноразові пакетики можна виготовити з одноразових пакетиків для заварювання чаю. Для цього використаний пакетик потрібно висушити, відкрити його нижній край за допомогою ножиць,  висипати використану заварку і замість неї покласти туди 2 таблетки активованого вугілля (на 1л.). Потім край пакетика потрібно завернути і закріпити за допомогою степлера. Отриманий фільтр на ниточці кладуть в  електрочайник, вмикають його і як зазвичай отримують кип’яток для чаю.
При нагріванні води до температури кипіння відбувається інтенсивне  поглинання активованим вугіллям іонів металів та шкідливих органічних речовин. В результаті отримують 1 л. екологічно чистого кип’ятку.
Згадайте цю інформацію коли будете готувати час вдома. Дбайте про своє здоровя.
Ведучий: Наша подорож триває. На нашому шляху науково-дослідницька лабораторія «Фітолаб». ЇЇ працівники всебічно вивчають дію рослин, в тому числі й чаю на організм людини. Провідні спеціалісти цієї лабораторії вирішили поділитися результатами своїх досліджень.
Слово надається доктору біологічних наук
 Біолог:                                                                                          
 До складу чаю входять таніни та катехіни, які регулюють проникність кровоносних капілярів, збільшують пружність їхніх стінок, сприяють утриманню та кращому засвоєнню організмом вітаміна С.  Крім того, катехіни нормалізують життєдіяльність захисної кишкової мікрофлори й запобігають розвитку гнилісних процесів у травному тракті. Катехіни чаю, особливо зеленого, виявляють не лише бактерицидну дію, але й здатні зв'язувати та виводити з організму шкідливі речовини.
Настій зеленого чаю на другий і особливо на третій день після виготовлення вбирає більше мікробів, ніж свіжозаварений.
Настій зеленого чаю вживають як профілактичнийзасіб, а в комплексі з іншими ліками він набуває лікувального значення в разі захворювання на дизентерію.
Катехіни зеленого чаю діють і як радіопротектори. Вони зв'язують і виводять з організму Стронцій-90, запобігаючи проникненню його в кістковий мозок. Зелений чай застосовують для профілактики онкологічних захворювань.
Ведучий: До слова запрошується  лікар – фітотерапевт





Лікар-фітотерапевт:
     Цікаво, що у склянці міцного чаю міститься  приблизно стільки ж кофеїну, скільки в пігулці від головного болю.Слід зазначити, що кофеїну міститься значно більше в чайному  листі, ніж у зернах кави, але для виготовлення чаю беруть значно менше заварки, ніж для кави.
     До VI ст. в Китаї чай використовувався як лікарський засіб, лише пізнішевін став повсякденним напоєм. А у XIX ст. було помічено, що вживання чаю допомагає ліквідувати втому, підвищити працездатність, легшепереносити нестачу їжі. Англійці у 1802 році надали чаю статус обов'язкового продукту армійського раціону.
Чайні речовини мають адсорбуючі властивості, тому чай — непоганий засіб «генерального прибирання сміття» у травній та лімфатичній системах.
     Ви захворіли на ОРВІ? Найперший потогінний засіб — у вашому заварному чайнику! Добре, якщо приєднати до «команди» чаю лимон, чорний перець та мед.
Підвищений тиск плюс головний біль? Розширимо судини чашкою зеленого чаю.
 Погано вимили руки та заробили кон'юнктивіт? Промиємо очі міцним настоєм суміші зеленого та чорного чаю.
     Вам не подобаються показники власної ваги? Треба налягати на зелений чай без цукру.
Серед 17 вільних амінокислот чаїв безумовним лідером за корисністю є глутамінова кислота. Ця речовина активно відновлює виснажену нервову систему. Так і хочеться запропонувати частіше пити чай учителям, бо самі знаєте, що то за «спокійна» професія.
Ведучий:. В сучасному житті неможливо обійтися без порад дієтолога. Зустрічайте старшого наукового співробітника лабораторії, лікаря-дієтолога  Любарець Наталію Олегівну.
Дієтолог:
     До складу чаю  входить велика кількість вітамінів.  Але основний вітамін чаю — вітамінР (рутин), що  є капілярозміцнювальним засобом.
     Чай — єдиний з напоїв, що виявляє дивні, здавалося б, протилежні властивості: тонізує і знижує втомлюваність, збуджує і заспокоює, і спочатку зігріває, потім приносить відчуття прохолоди. Чай посилює дихальний обмін: легені більше вдихають повітря і більше видихають вуглекислого газу.
     Чай відомий і як чудовий потогінний засіб. Тому його успішно застосовують під час лихоманки, спричиненої гриппом або гострими респіраторними захворюваннями, а також  для їхньої профілактики.
У 1996 р. вчені з BostonTuftsUniversity (США) порівняли кількість антиоксидантів у чаї і 22 овочах і виявили, що в чаї їх міститься більше, ніж у будь-якому з протестованих овочів, в тому числі брокколі, часнику, цибулі, кукурудзі та моркві.
Подальші  дослідження в лондонському Центрі досліджень антиоксидантів продемонстрували, що за їх кількістю дві чашки чаю дорівнюють 7 склянками апельсинового соку або 20 склянкам яблучного соку.
Чай бадьорить дух, підвищує активність мозку, покращує пам'ять., Збільшується здатність переробляти й засвоювати інформацію, поліпшуються творчі можливості. Дуже важливо, що ця дія м'яка і не викликає фази подальшого виснаження.
Катехіни та антиоксиданти, що містяться у чаї зміцнюють імунітет людини і здатність організму протистояти хворобам і шкідливому впливу навколишнього середовища.
Чай знімає втому, стимулює обмін речовин, нормалізує діяльність серця,  кровоносних судин, травної системи. Чай можна пити і для компенсації випромінювання моніторів.
Чай ефективно запобігає карієсу. За результатами досліджень, проведених в Англії, у дітей, регулярно п'є чай, захворюваність карієсом знижується на 60%. Чай не викликає кислотного дисбалансу в роті і допомагає у боротьбі з відкладенням зубного каменю. Японські медики навіть радять чистити зуби гущею зеленого чаю, тому що в ньому міститься хімічний елемент фтор, який зміцнює зубну емаль.
Чай багатий корисними мікроелементами.Порошок зеленого чаю може полегшити страждання людей, які отримали серйозні опіки. А свіжозаваренний і охолоджений зелений чай допоможе при сонячному опіку.
 Чай не містить калорій. Чай є багатим джерелом антиоксдантів, нейтралізує  вільні радикали, які можуть зруйнувати клітини людського тіла.
Чай сповільнює процес старіння клітин і тому сприяє довголіттю.
Чай уповільнює утворення жирових нашарувань на внутрішній поверхні кровоносних судин.
Чай стимулює центральну нервову систему і збільшує рухливість суглобів.
Чай можна використовувати для профілактики катаракти.
Дуже-дуже міцний чай може позбавити від діареї - дубильні речовини та антисептики дуже добре впливають на шлунково-кишковий тракт.
Чай підтримує кислотно-лужний баланс крові.
Жування сухих листків зеленого чаю допомагає при нудоті, токсикозах вагітних, захитуванні у транспорті та морській хворобі.

Ведучий: Навіть школярі знають про користь чаю. І чай є одним з найпопулярніших напоїв серед них. Згідно опитування, яке було проведено в школі № 12   60% учнів школи випивають 2 чашки чаю в день, 75% віддають перевагу чорному чаю, 87% знають про цілющі властивості чаю.
Ведучий: Кожна людина хоча б один раз в житті заварювала чай. Але тільки на батьківщині чаю, у Китаї, цей простий процес перетворено на мистецтво.


(відео про китайську церемонію заварювання чаю).
Ми не можемо не згадати англійські традиції чаювання. Англійці пють лише гарачий чай і обов’язково з молоком. Чай з лимоном вони називають «російський чаєм». Англійці пють чай тричі на день. Маючи 59 млн людей населення англійці щоденно випивають 159 млн чашок чаю. 86% чаю випивається вдома.
Міс Темченко продемонструє технологію заварювання англійського чаю.
How to make a perfect cup of British tea
This is by far the most important step to making perfect British tea. You don't want to use a cheap brand from your neighborhood supermarket. Go to a tea store and buy a good quality brand of tea. British tea is made of black tea leaves.  Tea bags  are not too good because they contain chemical substance.
1.Fill the tea kettle with fresh, cold water and bring it to a strong boil.
2. Warm the tea pot. Pour a little boiling water into your teapot and swish it around to warm up the pot. Then pour this water out.
3. Add the tea. Add 1 teaspoonful of tea per cup, and one teaspoonful for the pot. Generally speaking, 3 teaspoonfuls of good quality tea in a two-cup teapot work fine.
4. Add boiling water. As soon as it boils, pour the 100 degree water into your tea pot, over the loose tea, then let the tea 'steep' well, with the lid on the pot. Let stand for 3 to 5 minutes.
4. Put in some milk. Depending on which way you brew the tea, the milk is important. Use full sterilised milk. Many British like milk in their tea. Never use cream or powdered milk (horrors!) or any other milk substitute.
5. Look for the right colour. The perfect cup of tea will have a dark orange-brown look once the milk has been added and stirred and will be the perfect temperature to drink after 3 to 5 minutes.
Ведучий: Зустрічайте юних шанувальників чаю.
(пісня “Tea, tea, tea song)
 I.There is a very special drink                           
That everybody drinks
In England, Indonesia,
In Holland and in China
And all these people drink it
In their own and special way
Black, white, green, oolong                                           
It’s all up to you to say                                       
Refrain
Tea, tea, tea, tea, tea
Everybody likes tea, tea, tea, tea, tea
Because tea is tasty
It’s good for you and me
Tea, tea, tea, tea, tea
Who doesn’t love a cup of tea
Oh, leave the tea to me
I feel good when I drink tea
II. Tea has antioxidants
Which keep your health in shape
It also has some caffeine
So you can work ‘till really  late
And did you know that tea
Is as well good for your teeth
And it’s so nice to quench your thirst
Without gaining calories
Refrain

Ведучий:
Чай у традиційній українській кухні з'явився порівняно недавно. Здавна в Україні пили заварені трави звіробою,  материнки, чебрецю, м'яти, листя й цвіт суниці, пелюстки шипшини  й троянди, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини й сливи.
     Чай з'явився у нас у другій половині XIX ст., а в XX ст. і в міського, і в сільського населення чаювання стало повсякденним явищем.
Чай з липою заспокоює нервову систему, чай з вишневих гілочок  виводить шлаки з організму, чай з малинових гілочок очищує судини та має протизапальну дію. То ж давайте скуштуємо  цілющого напою.


          Думаю ми вас переконали! Не вагайтеся! Скористайтеся нагодою відвідати країну чаю. А щоб відвідати країну чаю, вам необхідна путівка.




Немає коментарів:

Дописати коментар